Och de nominerade spelen är…

I den årliga uttagningen till Guldtärningen, det vill säga tävlingen om årets bästa sällskapsspel, har juryn nu bestämt vilka nio spel som går vidare till final.
I de tre kategorierna Barnspel, Familjespel och Vuxenspel var det från början 48 deltagande spel. Och efter hårt och effektivt arbete har juryn nu vaskat ner det till tre spel i varje kategori. Det har varit många möten med jurymedlemmarna under året, om än mest på distans genom mejl, messenger och träffar på nätet.

Liksom tidigare år har juryn bestått av Kristina Helldén, David Lega, Lasse Råde, Öystein Mentzoni och Jimmy Everitt. Nybliven jurymedlem för i år är Johan Nilsson, mycket kunnig spelentusiast och bland annat grundare av spelbutiken Dragon´s Lair.

- Känns som ett spännande år att gå med i juryn. Det har varit väldigt många spel som platsat bland de nominerade spelen i år och att välja ut de tre bästa i varje kategori var inte lätt. Vanligtvis är det en process att komma in i en erfaren jury, men den här härliga juryn hade spelglädjen på topp även när åsikterna gick isär. Kan inte säga annat än att jag är stolt över de slutsatser vi lyckades ena oss om till slut, förklarar han.

Nominerad Årets Barnspel 2020

Kurragömma i Safariparken
För 2-4 spelare
Från 4 år
Speltid 15-20 minuter
Distributör: Tactic Sverige AB

Ett mysigt och spännande spel för de yngre med en dubbelsidig spelplan som pusslas ihop så den kan se lite annorlunda ut inför varje omgång. Det gäller att hitta fem olika djur eller att ta bild på två. En hel skock av plastdjur följer med, vilka också tål att lekas med vid sidan av spelandet. Utmanande!

Bermuda Pirates
För 2-4 spelare
Från 7 år
Speltid 20 minuter
Distributör:  Asmodee Nordics
Uppfinnare: Jeppe Norsker

I den illa beryktade Bermudatriangeln gäller det att putta sin båt till en ö fylld med skatter som ska erövras. Men förrädiska malströmmar (dolda magneter) som riskerar att hamna i vägen och sänka din båt. Finurligt konstruerat spel med enkla och klara regler som gör att det är lätt att komma igång men inte lika lätt att plocka hem de fyra olika skatterna före dina motspelare. Här finns också olika spelnivåer för de mest våghalsiga spelarna.

Pyjama Drama
För 3-5 spelare
Från 6 år
Speltid 15 minuter
Distributör: Amo Toys
Uppfinnare: Dirk Andreas Taube/Gediminas Akelaitis

Kungafamiljen gör sig klar för att gå till sängs, men vilka färger skall de välja till sina pyjamaser och vilka sängar ska de lägga sig i? I detta roliga memoryspel gäller det att vara vaken och komma ihåg vem som ligger i vilken säng och vilken färg de hade på pyjamasen. För plötsligt kommer slottsspöket och alla gömmer sig under sina täcken. Den som klarar att gissa korrekt får guldmynt – och den spelare som har flest guldmynt efter sju besök av slottsspöket vinner.  Enkelt, spännande och mysigt spel!

Nominerad Årets Familjespel 2020

A Minecraft Boardgame
För 2-4 spelare
Från 10 år
Speltid 30-60 minuter
Distributör: Brio
Uppfinnare: Ulrich Blum

Det välkända spelet har tagit klivet från nätet till ett mer traditionellt brädspelande. Många, speciellt yngre känner redan till grafiken, monstren och spelets olika turer. För här gäller det att i tre omgångar bygga upp olika typer av landskap. På vägen handlar det om att skaffa vapen, slåss mot monster och annat. Ett strategiskt och underhållande spel där det också kan vända fort, så du måste hänga med i svängarna hela tiden.

Quest for Eldorado
För 2-4 spelare
Från 10 år
Speltid 45 minuter
Distributör: Brädspel.se/Spilbraet.dk
Uppfinnare: Reiner Kiniza

Här handlar det om att söka efter det legendariska guldets land i de täta djunglerna i Sydamerika. Varje spelare samlar och utrustar sitt eget lag, anställer olika medhjälpare för att bli först med att nå den gyllene gränsen och vinna alla rikedomar för sig själv.
Mycket taktik där man med hjälp av olika kort köper sig fördelar. Spelplanen förändrar sig hela tiden, från djupaste djungel till farliga djupa floder. Så det krävs mod, taktik och en hel del tur på vägen.

Just One
För 3-7 spelare
Från 8 år
Speltid 20 minuter
Distributör:  Asmodee Nordics
Uppfinnare: Ludovic Roudy & Bruno Sautter

Ett snabbt och roligt samarbetsspel där det handlar om att gissa sig fram till ett hemligt ord. En spelare lägger fram ett kort med det hemliga ordet, som bara de andra kan se, varpå de skriver upp olika ledtrådar för att spelaren ska hitta rätt ord. Inte helt enkelt eftersom ingen ledtråd får vara den andra lik. Ett roligt spel där alla är involverade hela tiden. Bäst vore att hitta alla 13 orden på en och samma runda - men är det ens möjligt?

Nominerad Årets Vuxenspel 2020

Nåt ska bort
För 3-6 spelare
Från 15 år
Speltid 50 minuter
Distributör: Wonderfultimes Toys & Games
Uppfinnare: Johan Bokinge

Ett snyggt, välgjort och annorlunda frågespel, där man ska välja det alternativ som inte hör till de andra. Som Stadsparksvallen, Örjans vall, Gamla Ullevi, Olympia eller Hovet?  Här är det Hovet som ska bort, för där spelar men inte fotboll. Den som svarar korrekt, får en uppföljningsfråga, där rätt svar innebär att man blir av med en av sina marker. Den som först lyckas bli av med alla sina marker vinner! Men man kan också hamna i duell och riskera att tvingas ta tillbaka sina marker igen.

Terraforming Mars
För 1-5 spelare
Från 12 år
Speltid 2 timmar eller mer
Distributör: Brädspel.se/Spilbraet.dk
Uppfinnare: Jacob Fyxelius

Här handlar det om att som företag tävla om att omvandla Mars till en beboelig planet genom att spendera enorma resurser och använda innovativ teknologi för att höja temperaturen, göra atmosfären andningsbar och skapa hav. I takt med att terraformeringen fortskrider kommer fler och fler människor att immigrera från jorden för att bo på den röda planeten. Du kontrollerar ett företag med en särskild profil. Spela ut projektkort, bygg upp produktionen, och placera dina städer och grönområden på kartan i jakten på milstolpar och belöningar så ditt företag kan leda vägen in i en ny era för mänskligheten. Ambitiöst, välgjort in i minsta detalj, utmanande och fascinerande när man väl satt sig in i spelmekanismerna. Spelet har fått många utmärkelser internationellt.

Wingspan
För 1-5 spelare
Från 10 år
Speltid 40-70 minuter
Distributör:  Asmodee Nordics
Uppfinnare: Elizabeth Hargrave

Ett mycket vackert spel. Här gäller det att vara fågelentusiast - forskare, ornitolog, samlare eller fågelskådare för att attrahera de bästa fåglarna till sitt eget reservat. Varje fågel bidrar med sina unika förmågor för att skapa en kedjereaktion av förmågor som om de kombineras rätt kan ge fantastiska resultat. Ju fler fåglar du har, desto större chans att locka till dig andra fåglar.
Fågelkorten är utsökt välgjorda och spelmekanismen fint fungerande. Dessutom lär man sig en hel del om fåglar - dock inte de som främst samlas kring fågelborden i våra egna trädgårdar, eftersom det rör sig om en mer internationell fågelfauna. Redan internationellt uppmärksammat med en rad olika priser och utnämningar.

Vilka spel får vara med?
Spel som lanserats eller kommer att lanseras i år är att föredra, men även spel som kom ut på marknaden förra året kan få delta. Likaså kan nyreleasade spel delta om betydande förändringar i spelet skett. Varje företag får delta med obegränsat antal spel. Det måste dock finnas en distributionskanal till handeln.
Det finns tre klasser att tävla i: barnspel, familjespel och vuxenspel. Gränserna är ibland svåra att exakt definiera, varför spelleverantörerna ombeds att komma med ett klassificeringsförslag, dock har juryn rätt att ändra klass om de finner det lämpligt.

För mer information:
Årets Spel för juryn – Lasse Råde, 070-816 97 86, lasse.rade@gmail.com
Lek&Babybranschen – Jennifer Rydén Englund, 070-590 76 97,  jennifer@lekobaby.se