ÅRETS BABYPRODUKT

Årets Babyprodukt delas ut pris i ytterligare fyra kategorier:

  • Årets Babyprodukt, Barn på väg (bilstol, vagn, bärselar, cykelsits m.m)
  • Årets Babyprodukt, Sköta äta sova
  • Årets Babyprodukt, Säkerhet (Babyvakt, hemsäkerhet, flytväst, hjälm m.m.)
  • Årets Miljöprodukt, tex material och innovation

Kriterier

  • Produkten ska ha lanserats under Q4 året innan eller under aktuellt år
  • Produkten ska ha ett nyhetsvärde mot tidigare versioner
  • Produkten ska uppfylla gällande säkerhetsnormer

  • Produkten ska finnas tillgänglig på marknaden under aktuellt år.

ÅRETS BABYPRODUKT 2020-  Axkid One  
ÅRETS SÄKERHET 2020 - Axkid One

Att barn sitter bakåtvända under bilfärder är en nyckelfaktor för att minska risken för skada och död. Den utveckling som Axkid One nu går i bräschen för innebär en ökad trafiksäkerhet för barn, menar juryn och motiverar sitt beslut med att vinnarprodukten maximerar säkerhetstänket utan att tumma på annan funktionalitet.  

”Tvärtom imponerar bilbarnstolen med en intuitiv och snabb montering, ställbart benutrymme, steglöst viloläge och ett hållbart tänk kring hur stolens livslängd kan maximeras.” 

Axkid monteras med isofix och är godkänd enligt R129 (i-Size). Till skillnad från andra i-Sizestolar så är One tack vare sin låga vikt på under 10 kg godkänd att använda upp till att barnet väger 23 kg. Maxlängden är 125 cm. Det innebär att stolen på ett effektivt sätt uppmuntrar till bakåtvänt åkande upp i högre ålder.

Sköta, Äta, Sova 2020 - Elvie Pump

Att pumpa ur bröstmjölk är allt annat än en barnlek. Det kräver både tid och energi, låser en till en särskild plats och det är svårt att göra något annat samtidigt. Så har det i alla fall varit fram till nu. 

Elvie Bröstpump är en sladdlös pump som placeras direkt i behån och som sköter pumpandet automatiskt. För den som pumpar mycket så frigör detta tid. Men framför allt - det frigör ens händer. Eftersom Elvie Bröstpump är helt handsfree kan man utan bekymmer pumpa samtidigt som man matar sin bebis, jobbar på datorn eller äter middag. 

Den tillhörande appen hjälper användaren hålla koll på pumpandet genom att registrera hur mycket mjölk som pumpats ut, när och från vilket bröst. Elvie är lätt att rengöra och håller en låg ljudvolym. Den elektriska bröstpumpen har i princip sett ut och fungerat likadant sen den uppfanns för 40 år sedan. Elvie Bröstpump innebär ett rejält språng framåt i utvecklingen för bröstpumpar.

Barn på väg 2020 - PåHoj

Det är inte ovanligt med nya barnprodukter som kommer med säljargument som helt saknar förankring i småbarnsförälderns vardag. Men PåHoj löser ett faktiskt problem - och gör det dessutom imponerande väl.  

PåHoj är cykelsitsen som med ett enhandsgrepp kan lossas från cykeln och snabbt göras om till barnvagn. En produkt som underlättar för att cykla med barnen ligger helt rätt i tiden, sett både ur ett hållbarhets- och ett pandemiperspektiv. Intresset för cyklar lär bara fortsätta öka och PåHoj passar in perfekt i den utvecklingen. 

Med den utfällbara suffletten, det smidiga snabbfästet, de justerbara fotstöden och den lättanvända fempunksselen lever PåHoj upp till alla krav man kan ha för både en säker cykeltur och en smidig barnvagnspromenad.


ÅRETS BABYPRODUKT 2019
Det blev en batteridriven barnvagn som blev Årets Babyprodukt. Samtidigt premieras också en knytfri bärsjal och en bröstpump anpassad för den nya generationen.
Årets Babyprodukt 2019 - Cybex ePriam
Barnvagnen har under många år utgjort själva sinnebilden av en babyprodukt. Men säg den symbol som aldrig förändras. 2019 blev året då Cybex ePriam, utrustad med batteridriven motor, blev den första vagnen att följa i bilens och cykelns fotspår.
 
Dagens småbarnsföräldrar drar ett tungt lass, men med Cybex ePriam kommer åtminstone barnvagnspromenaderna bli lite lättare. Tack vare inbyggda sensorer i handtaget känner motorn i chassit av när den behöver trycka på uppför eller bromsa upp nedför. Och vagnen driver själv på framåt genom vinterns tunga blötsnö. Föräldrar med ledvärk eller ryggproblem kan glädjas över en vagn som knappt sliter på kroppen.
 
Det är imponerande hur väl genomförd ePriam är. Cybex ska ha en eloge för att deras första e-vagn är precis som vilken barnvagn som helst, men med det där lilla extra vi aldrig sett förut. Att det är en pryl till vars batteri måste laddas är ett litet problem om man därefter får rulla fjäderlätt upp för varje backe med den häpnadsväckande innovativa Cybex ePriam.
Barn på väg 2019 – Najell WRAP
Att kunna bära sitt barn nära värderas högt av många föräldrar. Och marknaden är till brädden fylld av selar, sjalar och andra bärdon. Just sjalen hyllas ofta som det mysigaste sättet att bära sitt barn. Men det är inte ovanligt att nyblivna föräldrar i rädsla för att göra fel avstår från att testa.
 
Många har därför försökt att få till den helt knytfria sjalen, och äntligen har svenska bolaget Najell lyckats. WRAP är allt i ett-lösningen om kombinerar bärsjalens närhet med bärselens smidighet, och funkar dessutom även som en tröja man egentligen aldrig behöver ta av sig. De genomtänkta detaljerna gör det barnsligt lätt få upp bebisen på bröstet och sen få händerna fria för allt annat i livet som också är viktigt.
 
Användningstiden för Najell WRAP må vara relativt kort jämfört med en del andra bärdon. Men den tid då WRAP verkligen briljerar med sin funktion är den period i livet då en (sömnlös) vecka kan kännas som ett år. Då är varje produkt som precis Najell WRAP gör livet lite enklare i sanning värd sin vikt i guld.
Sköta, äta, sova 2019 – Medela Freestyle FleX
När Medela släpper den nya generation bröstpump så gör de det med stil. Freestyle Flex kombinerar elegant design med modern funktion. Och det helt utan att Medela kompromissar med sin målsättning om att hålla högsta medicinska standard.
 
Den kompakta pumpen med digital styrning och touchscreen ryms i handen lika lätt som en mobiltelefon, och är nästan lika uppkopplad. Medela Feeestyle Flex laddas smidigt med USB-kabel och kopplad till MyMedela-appen kan den nyblivna föräldern logga varje pumpning och annan viktig information.
 
En bröstpump är i sig inget nytänkande. Men Medela Freestyle Flex är den första bröstpumpen att koppla samman en förstklassig pumpning med den formgivning och flexibilitet som vi förväntar oss av en modern babyprodukt år 2019.
 
Det är branschorganisationen Lek & Babybranschen som utser Årets Babyprodukt via en jury bestående av både branschpersoner och föräldrar. I år hade juryn ett 17-tal produkter att bedöma. Kriterier är att produkten ska ha lanserats i Sverige under aktuellt år eller under Q4 året innan, ha ett nyhetsvärde mot tidigare versioner, uppfylla gällande säkerhetsnormer och finnas tillgänglig på marknaden under aktuellt år.
ÅRETS BABYPRODUKT 2018
Årets babyprodukt 2018 - bumprider connect
Med Connect har Bumprider i mångt och mycket lyckats bocka av det som andra kompaktvagnar saknar: ställbart fotstöd, svängbar bygel, låsbara framhjul, fullt liggläge och hög maxvikt. Dessutom blir den imponerande liten ihopfälld. På ingen punkt kompromissar Bumprider med barnets komfort. Connect är en rymlig och bekväm barnvagn som barn gärna vill åka i när det är dags att börja utforska världen, oavsett om det är från ett babyskydd, en liggdel eller en sittdel.

Men vagnen löser också ett reellt problem för föräldrarna. Med ett enkelt klick och två smarta magneter kan två (eller fler!) Connect fästas ihop till en lättkörd syskonvagn. Något som öppnar upp oändligt med möjligheter för att anpassa vagnen efter stundens behov.

Det är den sant innovativa funktionen som gör Bumprider Connect till Årets babyprodukt 2018.
BARN PÅ VÄG - BESAFE IZI FLEX FIX I-SIZE
Världens första i-Sizegodkända bältesstol nöjer sig inte med att gå i bräschen för utvecklingen, den ger det där lilla extra också. BeSafe iZi Flex FIX i-Size är genomtänkt i varje detalj och viker inte en tum när det kommer till barnets säkerhet eller komfort. I sitt grundutförande är bältesstolen rymlig inuti och smal utanpå. Tre iZi Flex FIX ryms bredvid varandra i baksätet utan problem, även större familjer kan nu tryggt rymmas i bilen.
När extraskydden SIP Bumpers fästs runt kanterna blir stolen 20 procent säkrare vid en krock. Bidrar till att skydda barnet gör också den PAD + som fästs på bältet samt höftbältesguiden, och som hindrar bältet från att glida upp mot barnets mage. Dessutom kan barnet själv vinkla stolen till ett bekvämt viloläge.
Alla dessa flexibla funktioner sammantaget gör BeSafe iZi Flex FIX i-Size till den självklara vinnaren i kategorin Barn på väg.
SÄKERHET - PARVEL
Parvel är babyvakten som inte liknar någon annan. Inga sladdar, inga batterier som måste laddas och med minimal strålning. Istället för ljud eller bild registrerar Parvel temperatur och rörelse. Själva babyvakten är så liten att den kan placeras nära barnet
 – i liggdelen, under täcket eller i åkpåsen. Med en mobilapp ständigt under utveckling kan man i telefonen få en varning om barnet blir för varmt eller för kallt och rörelsesensorn berättar direkt om barnet vaknat eller är på väg att göra det.
Parvels storlek och uppkoppling med Bluetooth gör att den fungerar i alla miljöer, även på resa. Att appen dessutom kan registrera barnets sovvanor och skapa ökad förståelse för sömnmönster är bara ett stort plus. Parvel erbjuder oroliga föräldrar ett helt nytt sätt att övervaka det sovande barnet och i och med det är den en given vinnare i kategorin Säkerhet
SKÖTA ÄTA SOVA 2018 - HERO ECO FEEDING STARTER PACK
Går det att återuppfinna en så självklar produkt som haklappen? Svaret visar sig vara ”ja” nu när HeroEcoFeeding Starter pack finns på marknaden. Inget som ingår i paket är i sig så särskilt häpnadsväckande: silikonmatta, tallrik, bestick och haklapp. Istället är det hur dessa produkter kombineras som imponerar på oss, och framför allt hur haklappen plockat det bästa från sina konkurrenter.
Precis som andra mjuka haklappar ligger denna tätt mot barnets kropp och skaver inte. Och precis som hårda haklappar har den en ständig utstående ficka som fångar allt spill. Men bäst av allt är att haklappen fästs ihop med silikonmattan med hjälp av magneter, och därmed helt eliminerar fläckar och att matrester faller ner i barnets knä.
Att tallriken i bioplast tack vare ett vakuum sitter så stadigt i silikonmattan är bara ett stort plus och ytterligare ett skäl till att HeroEcoFeeding Starter pack är år 2018 års vinnare i kategorin Äta sköta sova.
miljöprodukt 2018 - Hero Eco Bottle
I den nya kategorin Årets miljöprodukt vill juryn framhäva de produkter som hjälper till att leda hela branschen åt rätt håll, för ett mer hållbart konsumerande. HeroEcoBottle är den första nappflaskan som kombinerar glasflaska med bioplast, dessutom i en estetisk fullträff vad gäller formgivning. Bioplasten främjar miljön. När majsen, som den utgörs av odlas, så tar plantan koldioxid från atmosfären istället för att tillföra den. Majsen blir sedan till djurfoder och den stärkelse som återstår kan sedan omvandlas till den bioplast som HeroEcoBottle tillverkats av. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och HeroEcoBottle som nappflaskan i var småbarnsfamiljs köksskåp kan utgöra ett tydligt steg i rätt riktning.