Årets Leksak genom tiderna

2019 GraviTrax Starter Set
2018 Scruff`a´luvs
2017 Dusty the Super garbage

2016 Paw Patroller Playset
2015 Minions Talking Kevin
2014 Cayla
2013 Disney Infinity
2012 Monster High
2011 Metro Railway set
2010 Paper Jamz
2009 Power Miners Lego
2008 Funkeys
2007 Star Wars Lego
2006 Disney Pirates ScullCrusher
2005 Roborator
2004 Karaokesortiment
2003 Beyblade
2002/03 Bionicle Lego
2002 Bionicle Lego
2001 Pokémon spelkort
2000 Bamse
1999 Dockan Chou Chou
1998 Babyborn
1997 Spiderman
1996 Barbie
1995 Tomy
1994 Ljudprogrammet
1993 Dockvagnar
1992 Turtles
1991 PC för barn V-tech
1990 Micro Machines
1989 Nintendo
1988 Lots-a-lots-a-Legggggs
1987 R/C bilar
1986 My little pony
1985 Pneumatiska programLego
1984 Katten Gustaf
1983 Brio-Mec och Lära-gå-vagn
1982 Rubiks kub
1981 Monchichi
1980 Figurer i plast
1979 Tekniska program Lego
1978 Gipsgjutning
1977 Träpussel
1976 Sindydockan
1975 Plocklåda
1974 Leksaksserien Ficher Price
1973 Leksaksserien Bambola
1972 Legolandserien
1971 Sällskapsspel Kärnan
1970 Plastbyggsatser Airfix
1969 Mosaik Ministeck
1968 Modellfordon Corgi Toys
1967 Dockskåp och möbler
1966 Dockan "Lillan"
1965 Vuxendocka med kläder
1964 Pedagogiska plockfigurer
1963 Byggsystem Lego
1962 Figurserier i plast Britains
1961 Frottéleksaker Wessman

ÅRETS LEKSAK 2020

Årets Leksak ska skapa fokus på branschen, uppfylla krav och normer på säkerhet och tillverkning, vara av god kvalitet och ha ett högt lekvärde. Den ska också vara en nyhet eller ha skapat ett nyväckt intresse. Har den allt detta, ja då kan den bli Årets Leksak.


Nominerade till Årets Leksak
Xtreme Bots Mazzy, AMO Toys
Frozen 2 Feature Elsa Doll Moving Mouth Doll, Jakks Pacific
Squakee Dog, Liniex

Nominerade till Årets Småbarnsleksak 0-2 år
Code and Go Bumblebee, Brio
Eichhorn Baby Pure Treedom, Simba Toys Nordic
Fisher-Price Linkimals Smooth Moves Sloth, Mattel

Nominerade till Årets Förskolebarnsleksak 3–5 år
Magnetiska trädelar för bokstavsbygge, Clicko
Rickys House Playset, Ricky Zoom Maki
Smart Tech Sound Action Tunnel Travel Set, Brio

Nominerade till Årets Skolbarnsleksak 6–10 år
Smashers Dino Egg Ice, Liniex
L.O.L Surprise O.M.G Doll, AMO Toys
Hidden Side Hemsökt Nöjesfält, Lego

Nominerade till Årets ECO/Miljötänk
Sopbil Aiden, Kids Concept
Re-Softables Polarbear 50 cm, Proxy
Geomag Green Line Panels 471, AMO Toys

Nominerade till Årets Arts & Craft
Smyckeställ med regnbåge Lego Dots, Lego
Magic Pad, Martinex
Gemex Creation Station, InToy

Nominerade till Årets Pulshöjare
Baby Shark Plush Song Puppet, AMO Toys
Kicker Ball, Proxy
Skippy Dance, Liniex
Nominerade till Årets innovativa Leksak
Pictionary Air, Mattel
You Star Studio, Proxy
Lego Super Mario Äventyr med Mario- Startbana, Lego

Vinnarna kommer sedan att utses under oktober.

vinnare Årets leksak 2019


Lärande och kul - nyckelord för Årets Leksak

En produkt som är riktigt rolig och som samtidigt lär barnen något, är perfekta kriterier för Årets Leksak. Om den dessutom engagerar hela familjen så är det ju ännu bättre.Inte undra på att kulbanan Gravitrax har utsetts till Årets Leksak!

Årets Leksak ska uppfylla krav och normer på säkerhet och tillverkning, vara av god kvalitet och ha ett högt lekvärde. Den ska också vara en nyhet eller ha skapat ett nyväckt intresse. Har den allt detta, ja då kan den bli Årets Leksak. Det är Lek & Babybranschen som arrangerar tävlingen.

Årets Småbarnsleksak 0–2 år

Brio Race Car R/C

Juryns motivering:
Brios klassiska racerbil har blivit radiostyrd! Bilen håller hög kvalitet och har den senaste tekniken inbyggd. Juryn gillar att bilen är så lättstyrd att även de yngsta kan hantera den och på ett roligt sätt vidareutveckla sin motorik och rumsuppfattning.

Årets Förskolebarn 3–5 år

Lundby Room

Juryns motivering:
Ett klassiskt dockskåp i ny tappning. Juryn gillar att barnets kreativitet verkligen släpps loss när dockhuset kan byggas både på höjden och på bredden. Köp de rum du vill ha och kombinera som du vill. Lekmönstret utvidgas till att både handla om att skapa och att leka.

Årets Skolbarn 6–10 år

#Snapstar

Juryns motivering:
Här kommer modedockorna som kommer att ta över sociala medier! Juryn gillar att dockorna kan kombineras på många olika sätt och att både kläder och hår kan bytas mellan alla olika dockor. #Snapstar finns i sex olika personligheter där alla har olika stilar och specialintressen, men gemensamt är att tjejerna gillar mode, musik, mat och resor. Med varje docka medföljer en green screen för att ta perfekta bilder av dockan, när man laddar ner den kostnadsfria #Snapstar Studio appen kan man sedan fixa till sina bilder och om man vill dela dem med sina vänner.

Årets Innovativa Leksak

Harry Potter The invisibility cloak

Juryns motivering:
Nu kan du uppleva magi som i Harry Potters värld! Juryn gillar att man laddar ner en gratis app, tar på sig manteln och blir helt osynlig. Ett måste för alla Harry Potterfans, men även alla som gillar tricks och trolleri.

Årets Arts & Craft

Slimi Café Creation Kit

Juryns motivering:
En kul pysselprodukt som är en kombination av flera olika material. Juryn gillar att det tagits fram säkra squishies i form av bakverk som kan toppas med en mängd olika tillbehör bland annat slime. När man skapat sina kreationer så kan alla delar plockas isär och återanvändas.

Årets Eko/Miljö

Rubens Barn Mini EcoBuds

Juryns motivering:
Söta små snuttedockor i ekologisk bomull. Juryn gillar den gulliga designen och att ett träd planteras för varje köpt produkt. Här gör varje snuttedocka skillnad i världen.

Årets Pulshöjare

Toilet Paper Blaster

Juryns motivering:
En rolig actionleksak som laddas med något du alltid har hemma. Juryn gillar att man använder nedbrytbart toalettpapper som är lätt att städa upp och att man bara behöver tillsätta vatten för att vara redo för en pulshöjande aktivitet.

vinnare årets leksak 2018
Årets leksak

Scruff ´a´luvs

Vem kan motstå att hjälpa ett hemlöst litet djur? I förpackningen gömmer sig en hund, katt eller kanin. Du kan från början bara veta om den kommer att vara rosa eller blå. När du packat upp ditt trassliga lilla nystan får du bada och borsta den, och först då ser du vilket djur som följt med dig hem. Juryn gillar överraskningsmomentet och unboxing-temat i denna produkt samt att den väcker empati och nyfikenhet.

Övriga nominerade: Incredibles 2 Feature Jack Jack Attack Doll och
PJ Mask Headquarter Playset.

årets småbarnsleksak 0-2 år

Lalaboom

De färgglada klossarna från Lalaboom hjälper barnet att utveckla sin finmotorik. Klossarna kommer i 16 former med 12 olika texturer och finns i 10 olika färger. Juryn gillar att klossarna kan träs som pärlor, vridas åt olika håll och byggas efter barnets egen fantasi.

Övriga nominerade: Smartmax och Cute Rider

Årets Förskolebarnsleksak 3–5 år

DOC

Roboten DOC är en unik leksak för att lära yngre barn att programmera. Här kombineras STEM och rolig lek i en och samma produkt. DOC levereras tillsammans med en lekmatta som används i leken, och lär barnet mer om siffror, bokstäver, färger och djur. Främjar utvecklingen av logiskt tänkande och problemlösning. Juryn gillar att produkten väcker barnets intresse för STEM-teknologi på ett lekfullt sätt och lär ut programmering på en lämplig nivå.

Övriga nominerade: Duplo Ångtåg och Vampirina Hauntley’s mobile

Årets Skolbarnsleksak 6–10 år

Pomsies

Kombinationen av leksak och accessoar gör Pomsies till årets hetaste samlarprodukt. Pomsies är interaktiv, reagerar på beröring, har över 50 olika läten och dessutom visar ögonen vilket humör Pomsies är på. Juryn gillar mötet av interaktiv leksak och accessoar. Vi räknar med att se Pomsies runt armar, på skolväskor och i håret på många skolbarn under hösten.

Övriga nominerade: Harry Potter Feature Wizard Wands och Untaimed Dino Raptor

Årets Innovativa Leksak

Baby Alive, Real as can be baby doll

Denna interaktiva docka kommer göra leken mer levande än någonsin! Dockan reagerar på ”mammas eller pappas” röst och vrider huvudet mot ljudet. Kittlar du dockan under fötterna så skrattar den och hela kroppen rör sig. Dockan har över 80 realistiska ljud, rörelser och ansiktsuttryck. Juryn gillar hur verklig dockan känns och tycker att denna produkt tar dockleken till en helt ny nivå.

Övriga nominerade: Lego Boost och Boxer.

Årets Arts & Craft

Smart Sketcher

Smart Sketcher är en projektor med många användningsområden. Från att rita av och färglägga inkluderade stenciler till att förvandla fotografier till teckningar via appen, samt massor av spel och lärande. Juryn gillar att produkten har lång livslängd och att utmaningarna växer i takt med barnets utveckling.

Övriga nominerade: Jigpix och Kumi Creator. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Årets Eko/Miljö

Udeas Bamboo Build & Run Jumbo

Nya generationens kulbana tillverkad av ekologiska material och hjälper barnen att utveckla STEM-förmågan. Stimulerar också finmotorik, fantasi, kreativitet och kognitiva förmågor. Tillverkat av miljövänligt material såsom snabbväxande bambu, återvinningsbart träpulver, majsstärkelse och hållbart plantagevirke, producerat med socialt ansvar och med tredjepartsbedömning över produktionen. Juryn gillar att det äntligen finns en klassisk kulbana i miljövänlig tappning som håller god kvalitet.

Övriga nominerade:Udeas Flygplats och Green Toys Biltransport.

Årets Pulshöjare

Master-a-Million

Studsbollen Master-a-Million ritar om kartan för hur man använder en studsboll. Håll koll på hur många gånger du studsat din boll med hjälp av den inbyggda LCD-displayen.
Du kan jämföra med dina vänner och andra barn världen över via topplistor i appen, och tävla om vem som först når en miljon studsningar. Juryn gillar tävlingsmomentet som kommer att locka fler barn att aktivera sig i jakten på miljonen. Dessutom passar Master-a-Million lika bra för lek utomhus som inomhus.

Övriga nominerade: Monkey Mania och Nickelodeon Hyper Slime Blaster.


Årets Leksak ska:

• skapa fokus på vår bransch
• vara en säljfrämjande aktivitet
• medverka till att öka leksaksbranschens marknadsandelar
• öka och förstärka media bearbetningen